Italská pizza, nejběžnější druhy pizzy a její cena
Pizza je sice nyní celosvětovým fenoménem, ale stále chutná nejlépe v Itálii. Pizzy prodávané zde - obzvláště v Neapoli, odkud pizza pochází - se markantně liší od výtvorů nabízených mezinárodními řetězci rychlého občerstvení. Italská pizza je tenká a placatá a výběr náplní je omezený. Nikde se zde nesetkáte s podivnými variacemi s ananasem nebo kukuřicí. Italové dávají přednost pečení pizzy tradičním způsobem v peci vytápěné dřevem (forno a legna) před elektrickými troubami. Tento způsob přípravy dává pizze charakteristickou příchuť. Pizzerie mohou být různé, od barů podávajících řezy pizzy po opravdové restaurace, kde se můžete posadit a kde většinou dostanete pouze pizzu, nealko nápoje a pivo. Obyčejná pizza se sýrem a rajčaty (Margherita) stojí kolem 6 eur, pizza se složitější náplní asi 6-10 eur.