Zajímavosti o Itálii a Italech:

Na otázku come stai? tj. jak se máš? Italové odpovídají bene nebo tutto aposto (tj. dobře, vše v pohodě). I když se mají mizerně, nemluví o tom, maximálně řeknou cosi-cosi , tj. jakš-takš

Další tip se ukáže za: 8 sekund
Vse_o_Italii_horni_banner_1360x337_2
Vse_o_Italii_horni_banner_1360x337_1
Vse_o_Italii_horni_banner_1360x337_4
Vse_o_Italii_horni_banner_1360x337_3
previous arrow
next arrow

Jídlo a pití

Druhy olivových olejů

1. Extra panenský (Extra virgin olive oil): Jedná se o olivový olej té nejvyšší kvality, obsahuje méně než 0,8 % volných kyselin na 100 g, má nejvýraznější chuť. Tento nejkvalitnější olej tvoří pouhých 10 % z celosvětové produkce. Avšak zajímavé je, že až 80 % celkového množství olivového oleje pocházejícího z Řecka, je právě extra panenský olej.

2. Panenský (Virgin olive oil): Zásadní rozdíl mezi extra panenským a panenským olivovým olejem je v obsahu volných kyselin. V případě tohoto méně kvalitního jsou to maximálně 2 % na 100 g.

3. Rafinovaný (Refined olive oil): Rafinované oleje se od panenských neliší v obsahu volných kyselin (obsah okolo 0,5 %), ale zejména ve způsobu výroby. Tyto oleje jsou získávány tepelným zpracováním (až 90 °C) a následně jsou chemicky ošetřeny.

Olivový olej bohužel rafinováním ztrácí typickou barvu, vůni i chuť. Na etiketách bývají označovány jako „Pure olive oil (Čistý olivový olej)“ nebo pouze „Olive oil (Olivový olej)“ a jsou vhodné zejména ke smažení než k přímé konzumaci.

4. Olivový olej z pokrutin (Olive pomace oil): Zjednodušeně se dá říct, že tento olej je vyroben z odpadu, který zbyl z výroby kvalitního panenského olivového oleje. Pokud chce výrobce využít olivy opravdu do poslední kapky, musí při zpracování těchto zbytků použít chemickou cestu.

 

Víno grillo (riddu)

Tuto odrůdu naleznete pouze na Sicílii. Jedná se o velmi silnou odrůdu, která dobře odolává i vysokým teplotám. Silná slupka brání odpaření vlhkosti. Nazývá se také Riddu a původně se z ní vyrábělo víno podobné Sherry, které se nazývá Marsala. Díky použití nových výsadbových technik se z ní vinaři naučili vyrábět i vynikající suché bílé víno. Vína z odrůdy Grillo jsou svěží, voňavá a mají bohatou chuť s tóny citrusů, melounu, hrušky, jasmínu a zeleného pepře.

 

Moca kávovar - postup výroby kávy, návod k použití

moca kavovar postup navod vyroby kavyV Itálii se moc nespěchá, to je známá věc. Jako jeden z nejlepších "nespěchacích nástrojů" každého rána (no zdaleka nejen rána :) ), který vás zpomalí je moca kávovar (vyrábí se hliníkový a ocelový). Když se ráno probudíte a začnete panikařit co vše musíte stihnout (já tu nepanikařím, jen si paniku teoreticky představuji), zpomalí vás. Musíte ho rozšroubovat, nalít vodu, pomalu a opatrně nasypat kávu, sešroubovat a taky než se ohřeje a uvaří v něm káva, trvá to relativně dlouho. A hned je ráno pomalejší :)

Pokračovat ve čtení

Zkuste humří menu, tolik typické pro italskou kuchyni!

zkuste humri menu tolik typicke pro italskou kuchyniItalská kuchyně se u nás stala dost populární, a rozhodně se není čemu divit. Je poměrné lehká na strávení, snadná na přípravu, a díky spoustě bylinek také velmi chutná, přitom svěží. Nejraději se k ní vracíme v létě, protože poskytne příjemné letní občerstvení v podobě rychle připravených těstovin, pizzy, salátů, tiramisu. Náročnější na přípravu jsou plody moře v podobě humra, chobotnice či sépie. Možná však máte touhu ochutnat jiné jídlo, než jaké jste vařili doposud, nebo máte i teď při dlouhých zimních večerech čas na experiment v kuchyni.

Pokračovat ve čtení

Víno prosecco

Prosecco bývalo ještě před šedesáti lety spíše sladké, až ve stylu Moscato d’Asti, ale postupně se stávalo sušším a především v posledních deseti letech, kdy výrazně soupeří v oblibě s Champagne, se kategorii Brut (0-12 g/l) blíží čím dál častěji, dnes až třetinou produkce. Vyžaduje to nižší výnosy a plnější základní víno, aby celek byl harmonický. Stále ale vína z téměř 2/3 spadají do kategorie Extra Dry, tedy 12-17 g/l zbytkového cukru, přesto působí vlastně jen mírně nasládle a příjemně vyváženě. 

Kvalitní prosecco poznáte s prvním ochutnáním. Prosecco je jednoduché, přesto důmyslné víno. Svým květino-ovocným buketem a svěží lehkou vůni zosobňuje jedinečný italský styl. I proto jsou na něj vinaři náležitě pyšní.

Prosecco patří k vínům s kontrolovaným a garantovaným původem. Výjimečnost a nejlepší kvalitu italského prosecca potvrzuje nejen označení vína DOCG, ale také název oblasti „Conegliano Valdobbiadene“, který je uveden na etiketě. Jinak tomu není ani v případě prosecca apelace DOC, jež je neodmyslitelným základem všeho. U DOCG jde navíc o kvalitu ověřenou a potvrzenou úřady.

DOC (kontrolované označení původu) je hlavním označením, které každé kvalitní prosecco ve svém názvu nese. Setkat se však můžete i s označením Treviso a Trieste. Takové označení se používá pouze tehdy, jsou-li hrozny sklizeny a víno vyrobeno a plněno výhradně v těchto dvou provinciích.

Při výběru prosecca se můžete zaměřit i na obsah zbytkového cukru:

Brut – obsah cukru nižší než 12 g/l.

Extra Dry – obsah cukru mezi 12 a 17 g/l.

Dry – obsah cukru mezi 17 a 32 g/l.

Demi sec – obsah cukru mezi 32 a 50 g/l.

 

 

Káva v Itálii, druhy kávy a rozdíl (espresso, caffé, cappuccino, caffé lungo, macchiato, latté, corretto, freddo, granita)

Jednou z nejtypičtějších vůní Itálie je vůně čerstvé kávy, linoucí se obvykle z baru (většina trattorií a pizzerií nepodává teplé nápoje). Káva je vždy vynikající: základní výběr je mezi malou černou kávou (espresso nebo pouze caffé), která stojí 1 euro, a kávou s na pěněným mlékem (cappuccino, asi za 1,30 eur), ale existuje mnoho variací. Chcete-li espresso rozředit vodou na slabší kávu, podobnou naší překapávané, požádejte o caffě lungo. Káva s trochou mléka se nazývá caffé macchiato, káva s velkým množstvím mléka je caffě latte. Káva s kapkou alkoholu má název caffé corretto a můžete požádat téměř o jakýkoli likér. Na mnoha místech dnes dostanete kávu bez kofeinu a v létě si můžete objednat ledovou kávu neboli caffé freddo. Skutečným požitkem v horkých letních dnech je caffě granita, káva s drceným ledem a obvykle ještě se šlehačkou .

Limoncello - citrónový likér

Citrónový likér vyráběný v jižní Itálii, na ostrovech Sicílie a Sardinie a také na Maltě. Dělá se z citrónové kůry a pije se nejčastěji jako digestiv nebo se přidává do koktejlů.