Italská zmrzlina (gelato) je právem vyhlášená: kornout (un cono) je nezbytným doplňkem při večerní procházce. Většina barů má dobrý výběr, ale doporučujeme zajít do mrzlinářství (geateria), kde se vám z rozmanité nabídky druhů až zatočí hlava. Casto si budete muset vybrat spíše podle vzhledu než podle exotických názvů. Nejlepší bývají základní druhy - čokoládová a jahodová. Dobré mrzlinářství poznáte podle nápisu produzione propria, který označuje domácí výrobu.
Rychlé jídlo si můžete dát i na tržištích, kde bývají stánky s pečivem plněným sýrem, rajčaty nebo špenátem a dalšími jídly. V italských městech bývají také trhy, kde se dá koupit kvalitní ovoce, zelenina ad. produkty zdejší výroby. Na jednom takovém trhu jsem byl a na facebook jsem dal tento popis:
Chcete-li si nechat připravit jídlo s sebou, máte na výběr z mnoha možností. Řezy pizzy (pizza rustica nebo pizza al taglio) se prodávají téměř všude. S sebou si můžete koupit i těstoviny, hranolky a dokonce i teplá jídla v tzv. tavola calda, snack-baru Na stojáka kam je nejlepší zajít ráno, kdy jsou jídla čerstvá . Tyto podniky najdete převážně ve větších městech a často na vlakových nádražích.
Jinou alternativou je rosticceria, kde bývá specialitou grilované kuře, dostanete tu však také řezy pizzy, hranolky a hamburgery nebo plněnou grilovanou zeleninu.
Během dne můžete zahnat hlad sendviči (panini), které bývají vydatné a mají různé náplně. V chlebíčkárnách (paninoteca) ve velkých městech a v malých obchůdcích s potravinami (alimentari) vám obvykle připraví sendvič podle vašeho výběru . V barech se podávají tramezzini, obložené chleby, které nejsou tak chutné jako panini, ale bývají levnější.
Sýry se často vyrábějí v továrnách. Velké firmy {například milánská Galbani) vyrábějí běžné druhy bel paese, gorgonzolu a taleggio. Můžete se však setkat i s malovýrobou sýrů podle tradičních receptů jednotlivých regionů .
Chléb se peče téměř výhradně v malých pekárnách, a čím jižněji se nacházíte, tím je vydatnější, křupavější a slanější (chcete-li chléb ke slané šunce, salámům a sýrům, požádejte o pane senza sale).
ZAJÍMAVOST: Pečivo se v Itálii prodává na hmotnost (kg), nikoliv na kusy, platí to i pro supermarkety!
Nákup potravin je důležitá záležitost. Tradiční obchůdky v centrech měst však byly v poslední době zastíněny supermarkety nabízejícími vše, na co si vzpomenete. Skvělým zážitkem je také nákup na italských pouličních trzích, kde se prodávají kvalitní a čerstvé potraviny. Při výrobě pečiva a sýrů se dodnes dbá především na kvalitu.