Tuto odrůdu naleznete pouze na Sicílii. Jedná se o velmi silnou odrůdu, která dobře odolává i vysokým teplotám. Silná slupka brání odpaření vlhkosti. Nazývá se také Riddu a původně se z ní vyrábělo víno podobné Sherry, které se nazývá Marsala. Díky použití nových výsadbových technik se z ní vinaři naučili vyrábět i vynikající suché bílé víno. Vína z odrůdy Grillo jsou svěží, voňavá a mají bohatou chuť s tóny citrusů, melounu, hrušky, jasmínu a zeleného pepře.
Prosecco bývalo ještě před šedesáti lety spíše sladké, až ve stylu Moscato d’Asti, ale postupně se stávalo sušším a především v posledních deseti letech, kdy výrazně soupeří v oblibě s Champagne, se kategorii Brut (0-12 g/l) blíží čím dál častěji, dnes až třetinou produkce. Vyžaduje to nižší výnosy a plnější základní víno, aby celek byl harmonický. Stále ale vína z téměř 2/3 spadají do kategorie Extra Dry, tedy 12-17 g/l zbytkového cukru, přesto působí vlastně jen mírně nasládle a příjemně vyváženě.
Kvalitní prosecco poznáte s prvním ochutnáním. Prosecco je jednoduché, přesto důmyslné víno. Svým květino-ovocným buketem a svěží lehkou vůni zosobňuje jedinečný italský styl. I proto jsou na něj vinaři náležitě pyšní.
Prosecco patří k vínům s kontrolovaným a garantovaným původem. Výjimečnost a nejlepší kvalitu italského prosecca potvrzuje nejen označení vína DOCG, ale také název oblasti „Conegliano Valdobbiadene“, který je uveden na etiketě. Jinak tomu není ani v případě prosecca apelace DOC, jež je neodmyslitelným základem všeho. U DOCG jde navíc o kvalitu ověřenou a potvrzenou úřady.
DOC (kontrolované označení původu) je hlavním označením, které každé kvalitní prosecco ve svém názvu nese. Setkat se však můžete i s označením Treviso a Trieste. Takové označení se používá pouze tehdy, jsou-li hrozny sklizeny a víno vyrobeno a plněno výhradně v těchto dvou provinciích.
Při výběru prosecca se můžete zaměřit i na obsah zbytkového cukru:
Citrónový likér vyráběný v jižní Itálii, na ostrovech Sicílie a Sardinie a také na Maltě. Dělá se z citrónové kůry a pije se nejčastěji jako digestiv nebo se přidává do koktejlů.
V Itálii je velmi časté, že vedle kávy se také nabízí ORZO. Co to vlastně Orzo je? Jedná se o nápoj z praženého jemně mletého JEČMENE. Je vhodný pro všechy, kterým kofein nedělá dobře, chtějí omezit počet šálků kávy denně a také pro všechny, co vyznávají zdravý způsob života. Příprava Orza je velmi jednoduchá - 2 - 3 lžičky zalejete horkou vodou a je hotovo. My si do Orza přidáváme sojové nebo rýžové mléko.