Placení v restauraci - spropitné, tuzér (couvert, coperto), placení za obsluhu v restauraci v ceně účtu
Po jídle požádejte o účet (il conto) a počítejte s tím, že téměř všude si účtují couvert (coperto) ve výši asi 1-5 eur na osobu. V dražších podnicích vám k účtu připočtou ještě obsluhu, obvykle deset procent z výše účtu. Pokud obsluha není zahrnuta v účtu, můžete přidat spropitné asi ve stejné výši, ale pokud nejste s obsluhou obzvláště spokojeni, postačí ponechat na stole několik mincí.
Za obsluhu se platí v kavárnách, pokud se posadíte ke stolku a necháte se obsloužit. Cena kávy tak může stoupnout až na trojnásobek ceny, kterou byste zaplatili, pokud byste si kávu dali „na stojáka“ u baru (což je v Itálii velmi obvyklé).
Tagy: placení restaurace itálie, spropitné, zpropitné, tuzér, placení za obsluhu, výhoda jídla s sebou