Zajímavosti o Itálii a Italech:

Pokud chcete pracovat na ostrovech Itálie (Kapri, Sicílie, Sardýie ad.), připravte se na to, že na ostrovech jsou lidé více spjatí a hůře přijímají cizince. Abyste dostali v létě práci, musíte umět perfektně mluvit Italsky. V zimě není sezona, na ostrovech práci neseženete. Vše je zavřené.

Další tip se ukáže za: 8 sekund
Vse_o_Italii_horni_banner_1360x337_2
Vse_o_Italii_horni_banner_1360x337_1
Vse_o_Italii_horni_banner_1360x337_4
Vse_o_Italii_horni_banner_1360x337_3
previous arrow
next arrow

Nákup potravin, jídel a nápojů v Itálii

Restaurace v Itálii - trattoria, ristorante a rozdíl mezi nimi, příklady cen za jídla v italských restauracích

Teplá jídla se obvykle podávají ve dvou typech restaurací, kterými jsou trattoria a ristorante.

Trattoria je tradičně levnější a prostší podnik podávající spíše domácí kuchyni (cucina casalinga), ristorante bývá okázalejší, s uniformovanými číšníky a ubrusy.

V současnosti je však nejmarkantnější rozdíl v otevírací době: trattoria bývá otevřena během oběda a nedostanete zde jídelní lístek, číšník vám jen vyjmenuje aktuální nabídku. Ve velkých městech bývají trattorie i ristorante otevřené večer, ristorante zaručuje širší výběr, vždy dostanete jídelní lístek a někdy si budete moci sami vybrat z bufetu s předkrmy.
Těstoviny vás v obou typech podniků přijdou na 5-10 eur a obvykle si už nemusíte dávat nic jiného. Hlavní rybí nebo masová jídla stojí 7-15 eur. Po jídle požádejte o účet (il conto) a počítejte s tím, že téměř všude si účtují couvert (coperto) ve výši asi 1-5 eur na osobu. V dražších podnicích vám k účtu připočtou ještě obsluhu, obvykle deset procent z výše účtu. Pokud obsluha není zahrnuta v účtu, můžete přidat spropitné asi ve stejné výši, ale pokud nejste s obsluhou obzvláště spokojeni, postačí ponechat na stole několik mincí.

Pokud nedostanete jídelní lístek a číšník vám odrecituje denní nabídku, může být výběr problematický. Jestliže nerozumíte, požádejte prostě o jídlo, na které máte chuť. Všude budou mít těstoviny s rajčatovým protlakem (pomodoro) nebo s masovou omáčkou (al ragů).