Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch dne 25. říjen 2016 . V kategorii Italština
první - il primo druhý - il secondo třetí - il terzo čtvrtý - il quarto pátý - il quinto šestý - il sesto sedmý - il settimo osmý - l´ottavo devátý - il nono desátý - il décimo jedenáctý - l´undicésimo dvanáctý - il dodicésimo třináctý - il tredicésimo čtrnáctý - il quattordicésimo patnáctý - il quindicésimo šesnáctý - il sedicésimo sedmnáctý - il diciasettésimo dvacátý - il ventésimo dvacátýprvní - il dentunésimo dvacátýdruhý - il ventiduésimo dvacátýtřetí - il ventitreésimo dvacátýšestý - il ventiseiésimo třicátý - il trentésimo čtyřicátý - il quarantésimo stý - il centésimo tisící - il milesimo dvoutisící - il duemilésimo miliontý - il milionésimo
Při tvorbě řadových číslovek dáváme vždy pozor na rod a číslo. Číslovky se zároveň vždy pojí s určitým členem. Například: i primi amori - první lásky nebo la decima musa - desátá múza. U jmen panovníků a papežů se řádová číslovka píše až za jméno. Píše se jako římská číslice bez tečky.
Zdroj: http://italstinaonline.cz/cislovky-v-italstine/cislovky-radove-v-italstine
Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch dne 25. říjen 2016 . V kategorii Italština
1 uno, una /úno, úna/ 2 due 3 tre 4 quattro /kua'tro/ 5 cinque /činkue/ 6 sei /sej/ 7 sette 8 otto 9 nove /nóve/ 10 dieci /djéči/ 11 undici /undyči/ 12 dodici /dódyči/ 13 tredici /trédyči/ 14 quattordici /kua'tordyči/ 15 quindici /kuindyči/ 16 sedici /sédyči/ 17 diciassette /dyčasse'te/ 18 diciotto /dyčo'to/ 19 diciannove /dyčannóve/ 20 venti /venty/ 21 ventuno 22 ventidue 23 ventitre 24 ventiquattro 25 venticinque 26 ventisei 27 ventisette 28 ventotto 29 ventinove 30 trenta 31 trentuno 32 trentadue 33 trentatre 38 trentotto 40 quaranta 50 cinquanta 60 sessanta 70 settanta 80 ottanta 90 novanta 100 cento /čento/
Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch dne 25. říjen 2016 . V kategorii Italština
Nápoje acqua minerale - minerální voda aranciata -oranžáda bicchiere - sklenka birra- pivo bottiglia - láhev caffe -káva caroffa - karafa, džbán cioccolata calda - horká čokoláda ghiaccio -led granitaledová tříšť s kávou nebo ovocem latte - mléko limonata - limonáda Jitro-litr mezzo - polovina quarto - čtvrtina salute! - na zdraví! se/z - sodovka spremuta - čerstvý ovocný džus succo - koncentrovaný ovocný džus s cukrem te-čaj tonica -tonik vino- víno rosso - červené bianco- bílé rosato - růžové secco - suché spumante -šumivé dolce - sladké
Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch dne 25. říjen 2016 . V kategorii Italština
Stránka uvádí názvy některých potravin v Italštině.
Pokračovat ve čtení
Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch dne 25. říjen 2016 . V kategorii Italština
affumicato - uzený alfa brace - opečený na rožni arrosto - pečené maso ben cotto -dobře propečený bolfitojlesso -vařený brasato -vařený ve víně congelato - mražený cotto - vařený, pečený crudo - syrový al dente - tuhý, nepřevařený ai ferri / alla griglia - grilovaný na roštu al fomo - pečený v troubě fritto - pečený na tuku grattugiato - strouhaný alfa milanese -smažený v trojobalu pizzaiola -vařený s rajčatovým protlakem ripieno - plněný al sangue -zprudka opečený, krvavý alfo spiedo - pečený na rožni stracotto -vařený, dušený surgelato - hluboce zmrazený in umido -dušený ve vlastní šťávě
Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch dne 25. říjen 2016 . V kategorii Italština
asparogi -chřest
basilico - bazalka broccoli - brokolice cappen" - kapary carciofi - artyčoky carciofini - artyčokové středy (.srdíčka") carota- mrkev cavolfiore - květák cavolo - zelí cetn"olo - okurka cipolfa - cibule fagioli- fazole fagiolini -zelené fazolky finocchio - fenykl funghi - houby insalata verdejmista - hlávkový salát/míchaný salát lenticchie - čočka melanzana - lilek, baklažán on"gano -oregano patate - brambory peperoni - papriky piselli - hrách, hrášek pomodon" - rajčata radicchio - červené salátové listy spinaci - špenát zucchini -cukety
Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch dne 25. říjen 2016 . V kategorii Italština
ryby (pesce) a mořští mlži a plži (crostace1)
acciughe - ančovičky (sardelky) anguilla - úhoř aragosta - humr baccala -sušená solená treska calamari - kalamáry cela/o - parmice šedá cozze -slávky jedlé dentice - pražma mořská gamberi, gamberetti - garnáti (mořští korýši) gronchio - krab merluzzo - treska ostriche - ústřice pesce spadu ~ mečoun po/po -chobotnice riccio di more -ježovka rospo - polorejnok sampiero - pilobřich ostnitý sarde -sardinky sgombro - makrela sogliola - platýz tonno -tuňák triglie - parmice nachová trata - pstruh vongole - mlži, škeble
Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch dne 25. říjen 2016 . V kategorii Italština
agnello- jehněčí
bistecca - steak carpaccio - plátky syrového hovězího masa cervel/a - mozeček, zpravidla telecí cinghiale - divočák conig/io - králík costoletta - kotlet, řízek fegatini - drůbeží játra legato -játra involtini - plněné masové závitky lepre -zajíc lingua - jazyk maiale -vepřové manzo - hovězí mortadella -druh salámu pancettafspeck- slanina pol/o -kuře polpette - karbanátky rognoni -ledvinky salsiccia - párek saltimbocca - telecí závitek spezzatino - dušené maso tacchino - krocan trippa - dršťky vitello -telecí
Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch dne 25. říjen 2016 . V kategorii Italština
amatriciana - nakrájená slanina s rajčatovým protlakem
arrabbiata - pálivý protlak s chilli papričkami
bolognese - masová omáčka
burro - máslová omáčka
carbonaro - smetana, šunka a šlehané vejce
funghi - omáčka s houbami
panna - omáčka se šlehačkou
pormigiano - omáčka s parmezánem
peperoncino - olivový olej, česnek a čerstvé chilli papričky
pesto - omáčka s mletou bazalkou, česnekem a piniovými oříšky
pomodoro - rajčatový protlak
puttanesca - rajčata, ančovičky, olivový olej a oregano
rogu - masová směs
salvia - omáčka se šalvějí
vongole - omáčka s mlži
salvia- omáčka se šalvějí
vongole - omáčka s mlži
Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch dne 25. říjen 2016 . V kategorii Italština
brado - čistý vývar
cannelloni - zapékané plněné těstovinové závitky
farfalle - těstoviny ve tvaru mašliček
fettuccine - široké těstovinové nudle
gnocchi - noky z bramborového těsta lasagne - zapékané těstoviny s bešamelem a sýrem
maccheroni -makarony (duté těstoviny)
minestrina -čistý vývar s těstovinami
minestrone - hustá zeleninová polévka
pasta a/ fomo -těstoviny zapečené s mletým
masem, vejci, rajčaty a sýrem
pasta e fagioli -těstoviny s fazolemi
pustina in brado - polévkový vývar s těstovinami
penne - menší rýhované duté těstoviny
rovioli - plněné těstovinové taštičky
rigatoni - vět!í rýhované duté těstoviny
risotto - rizoto
spaghetti - špagety
spaghettini -tenké špagety
stracciatel/a -vývar s vejcem
tagliatelle - těstovinové nudle
tortellini - těstoviny plněné masem, sýrem nebo houbami
vermicelli -tenké špagety