Zajímavosti o Itálii a Italech:

italske mandlove susenky cantucciniPokud máte rádi sladké, kupte si v Itálii sušenky cantuccini s kusy mandlí.

Další tip se ukáže za: 8 sekund
Vse_o_Italii_horni_banner_1360x337_2
Vse_o_Italii_horni_banner_1360x337_1
Vse_o_Italii_horni_banner_1360x337_4
Vse_o_Italii_horni_banner_1360x337_3
previous arrow
next arrow

Základy italštiny a odborný slovník

images/italie-italsina-italske/italstina-vyuka.jpg

Italština - měsíce roku (leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad, prosinec)

gennaio - leden
febbraio - únor
marzo - březen
aprile - duben
maggio - květen
giugno - červen
luglio - červenec
agosto - srpen
settembre - září
ottobre - říjen
novembre - listopad
dicembre - prosinec

 

a gennaio - v lednu
a febbraio - v únoru
a marzo  v březnu
ad aprile - v dubnu
a maggio - v květnu
a giugno - v červnu
a luglio - v červenci
ad agosto - v srpnu
a settembre - v září
a ottobre - v říjnu
a novembre - v listopadu
a dicembre - v prosinci

Italština - dny v týdnu (pondělí, úterý, středa, čtvrtek, pátek, sobota, neděle, každé pondělí ...)

lunedì - pondělí
martedì - úterý
mercoledì - středu
giovedì - čtvrtek
venerdì - pátek
sabato - sobota
domenica - neděle

ogni lunedì každé pondělí
ogni martedì každé úterý
ogni mercoledì každou středu
ogni giovedì každý čtvrtek
ogni venerdì každý pátek
ogni sabato každou sobotu
ogni domenica každou neděli

Italština - číslovky řadové (první, druhý, třetí, stý, tisící, miliontý)

první - il primo
druhý - il secondo
třetí - il terzo
čtvrtý - il quarto
pátý - il quinto
šestý - il sesto
sedmý - il settimo
osmý - l´ottavo
devátý - il nono
desátý - il décimo
jedenáctý - l´undicésimo
dvanáctý - il dodicésimo
třináctý - il tredicésimo
čtrnáctý - il quattordicésimo
patnáctý - il quindicésimo
šesnáctý - il sedicésimo
sedmnáctý - il diciasettésimo
dvacátý - il ventésimo
dvacátýprvní - il dentunésimo
dvacátýdruhý - il ventiduésimo
dvacátýtřetí - il ventitreésimo
dvacátýšestý - il ventiseiésimo
třicátý - il trentésimo
čtyřicátý - il quarantésimo
stý - il centésimo
tisící - il milesimo
dvoutisící - il duemilésimo
miliontý - il milionésimo

Při tvorbě řadových číslovek dáváme vždy pozor na rod a číslo. Číslovky se zároveň vždy pojí s určitým členem. Například: i primi amori - první lásky nebo la decima musa - desátá múza. U jmen panovníků a papežů se řádová číslovka píše až za jméno. Píše se jako římská číslice bez tečky.

Zdroj: http://italstinaonline.cz/cislovky-v-italstine/cislovky-radove-v-italstine

Italština - číslovky základní

1 uno, una /úno, úna/
2 due
3 tre
4 quattro /kua'tro/
5 cinque /činkue/
6 sei /sej/
7 sette
8 otto
9 nove /nóve/
10 dieci /djéči/
11 undici /undyči/
12 dodici /dódyči/
13 tredici /trédyči/
14 quattordici /kua'tordyči/
15 quindici /kuindyči/
16 sedici /sédyči/
17 diciassette /dyčasse'te/
18 diciotto /dyčo'to/
19 diciannove /dyčannóve/
20 venti /venty/
21 ventuno
22 ventidue
23 ventitre
24 ventiquattro
25 venticinque
26 ventisei
27 ventisette
28 ventotto
29 ventinove
30 trenta
31 trentuno
32 trentadue
33 trentatre
38 trentotto
40 quaranta
50 cinquanta
60 sessanta
70 settanta
80 ottanta
90 novanta
100 cento /čento/

Italština - nápoje (bere, bevanda)

Nápoje
acqua minerale - minerální voda
aranciata -oranžáda
bicchiere - sklenka
birra- pivo
bottiglia - láhev
caffe -káva
caroffa - karafa, džbán
cioccolata calda - horká čokoláda
ghiaccio -led
granitaledová
tříšť s kávou nebo ovocem
latte - mléko
limonata - limonáda
Jitro-litr
mezzo - polovina
quarto - čtvrtina
salute! - na zdraví!
se/z - sodovka
spremuta - čerstvý ovocný džus
succo - koncentrovaný ovocný džus s cukrem
te-čaj
tonica -tonik
vino- víno
rosso - červené
bianco- bílé
rosato - růžové
secco - suché
spumante -šumivé
dolce - sladké

Italština - jídelní lístek a výrazy v něm

affumicato - uzený
alfa brace - opečený na rožni
arrosto - pečené maso
ben cotto -dobře propečený
bolfitojlesso -vařený
brasato -vařený ve víně
congelato - mražený
cotto - vařený, pečený
crudo - syrový
al dente - tuhý, nepřevařený
ai ferri / alla griglia - grilovaný na roštu
al fomo - pečený v troubě
fritto - pečený na tuku
grattugiato - strouhaný
alfa milanese -smažený v trojobalu
pizzaiola -vařený s rajčatovým protlakem
ripieno - plněný
al sangue -zprudka opečený, krvavý
alfo spiedo - pečený na rožni
stracotto -vařený, dušený
surgelato - hluboce zmrazený
in umido -dušený ve vlastní šťávě

Italština, jídlo - zelenina (verduta), luštěniny (legumi), bylinky (erbe aromatice), salát (insalata)

asparogi -chřest

basilico - bazalka
broccoli - brokolice
cappen" - kapary
carciofi - artyčoky
carciofini - artyčokové středy (.srdíčka")
carota- mrkev
cavolfiore - květák
cavolo - zelí
cetn"olo - okurka
cipolfa - cibule
fagioli- fazole
fagiolini -zelené fazolky
finocchio - fenykl
funghi - houby
insalata verdejmista - hlávkový salát/míchaný
salát
lenticchie - čočka
melanzana - lilek, baklažán
on"gano -oregano
patate - brambory
peperoni - papriky
piselli - hrách, hrášek
pomodon" - rajčata
radicchio - červené salátové listy
spinaci - špenát
zucchini -cukety